19.03.2011 22:00

Kolektivní vědomí: důsledky pro nesmrtelnost a duchovní svobodu

Před několika týdny jsem dal rozhovor pro časopis H + o mém projektu re-engineeringu lidského vědomí s novými technologiemi, jako je BMI a přikládám nejzajímavější body z rozhovoru. Krátce o projektu: vytvořit takové BMI, které nám umožní skutečně cítit, co se děje uvnitř stroje a dokonce být si vědom toho, co se děje uvnitř myslí ostatních připojených lidí. Ukazuje se však, že je více užitečný tento projekt, než jen potenciál pro špionáž do 'myslí ostatních (neberte mě špatně - může nám ro skutečně pomoci rozumět si navzájem lépe!)  Tam je také potenciál pro zvýšení naší životnosti až po nesmrtelnost a pro zvýšení naší úrovně duchovní svobody. Máte-li zájem přečtěte si body # 06 a # 07 . Tam je také diskuse o nejdůležitějších výzkmech, které budou poskytovat základnu pro realizaci projektu - # 02 a # 08  a spousta dalších zajímavých věcí.


# 01 úvod


Ben: Na vašem H + summitu na Harvardově univerzitě v červnu minulého roku, jste řekl tyto provokativní slova: "Potenciálně, čipy mohou být také mozky, jenž mohou mít uvnitř vědomosti. Vložením implantátu do lidského těla by mohlo vést k rozšíření vědomé zkušenosti s vlastním obsahem. Nicméně, nový druh BMI by měl být vypracován tak, aby podporoval sloučení vědomí dvou samostatných systémů - čipu a mozku - v jedno jediné. "OK - to je docela zajímavé a vzrušující!  Ale mám pár otázek. První - co myslíš tím "vědomí", při použití tohoto slova? Jak víš, různý výzkumníci dají slovu velmi odlišné významy.

Já: Ano, slovo "vědomí" zabírá široké spektrum významů. Mám na mysli ten nejobvyklejší, známý jako "fenomenální vědomí", nebo "qualia" v jazyku filozofů. Vědomí v tomto smyslu, je těžké definovat nebo vysvětlit, ale velmi snadno je pochopitelné. Jednoduše řečeno, je to schopnost prožívat svět kolem nás - v roce obrázky, zvuky, pachy - plus věci, které se dějí uvnitř našeho mozku a těla - myšlenky, vzpomínky, emoce apod.


 
# 02 implementace


Ben: Co je zapotřebí, aby bylo umožněno mozkovému čipu mít qualia (vědomí)? Za předpokladu, čip je obyčejný digitální počítačový čip? Tak, že vědomí uvnitř čipu - qualia - bude dosaženo vhodným naprogramováním?

mi: Pochybuji, že digitální počítačový čip by byl schopen hrát si na pár se zbytkem mozku, vzhledem k tomu, že potřebujeme superpočítač, aby emuloval jeden kortikální sloupec jako v projektu Blue Brain. Takže se zdá, že obyčejný digitální čip by se dobře integroval leda pro Real-time vědomé zkušenosti.

To je více než pravděpodobné, že nové informace ve zpracování hardware jako jsou - neuromorfní čipy - jenž se v současné době aktivně vývíjejí, budou užitečné pro projekt. Tyto neuromorfní čipy se snaží napodobit přístupy používané u biologické nervové soustavy. Pravděpodobně, budou efektivní pro znovuvytvoření vědomí.


# 03 sloučení s čipem


Ben: Máte dobrý pocit z toho, co bude plyne z možnosti sloučení mozku-vědomí a čipu-vědomí ? Bude se jednat víceméně o upgrade svých možností?

mi: To závisí na provedení čipu! Například, my můžeme (doufám) vyvinout čip, který by "obsahoval" vizuální qualia. Při připojení k mozku, čip bude takové třetí oko, které rozšíří naše zorné pole, aby zahrnovalo obrázky z připojeného fotoaparátu. Tento fotoaparát může být připojen na zádech pro - poskytování 360-ti stupňové panoramatické perspektivy - nebo může být připojen k Internetu a projekty vědomí s obrázky ze vzdálených míst. A implantáty s vizuálními qualii jistě budou užitečná pro nevidomé.

Ale vizuální vědomí není v žádném případě pouze modality vědomí: existují i ​​zvuky, pachy, myšlenky, a tak dále, a každý je jedinečný způsob, velmi odlišný od všech ostatních. Pravděpodobně do čipu můžeme dokonce implementovat zcela nové druhy vědomí způsoby, jaké si je možné  představit.


 
# 04 mozek-k-komunikace mozku


Ben: Myslíte si, že by bylo možné přenášet myšlenky jednoho člověka přímo do mozku jiného člověka, přes rozhraní a čipy implantované v jejich tělech? Nebo si myslíte, že je nutný nějaký překlad nebo normalizace vrstvev mezi dvěma lidmi, překládat individuální myšlení jedné osoby -do jazyka do druhé osoby?

mi: Vlastně, přenos myšlenky z jednoho mozku do druhého, nebo dokonce jejich "překlad" je kompletní opak konceptu kolektivního vědomí!

V rámci sdíleného vědomí, budeme schopni vnímat myšlenky, které se dějí v jiném mozku přímo, takže není potřeba kopírovat. Chcete-li vysvětlit, mozková aktivita vede k jednotné vědomé zkušenosti, ale přesto každý samostatný neuron nemusí obdržet kopii všech myšlenek. Totéž platí při připojování mysli různých lidí společně u kolektivníh vědomí: jeden nevyžaduje explicitní přenos myšlenek z jednoho mozku do druhého.

# 05 kolektivního vědomí

 

Ben: Ale dostat se zpátky k zážitkové aspekt - máte dobrý subjektivní pocit z toho, co vznikne z propojení myslí jiných lidí tímto způsobem? Je to touha stát se součástí většího celku, nebo spíš ve více lidech myšlenkami poletovat dovnitř a ven v něčí hlavě? Nebo bude záviset na podrobnostech technického provedení?

mi: Myslel jsem, že o tom, co kolektivní vědomí může cítit podobně, a umím si představit tři možnosti zde:

1."Borg" vědomí při kterém se budeme cítit, že naše zkušenosti, znalosti a pohled na svět byly tímto nesmírně rozšířené. Budeme mít přístup k vzpomínkám, pocitům, zkušenostem druhých lidí a proto budeme schopni myslet šířeji, činit lepší rozhodnutí a lepé myslet.
2."Pozadí" vědomí  u této možnosti budeme prožívat několik simultánních datových proudů vědomí, ale tyto proudy se navzájem nebudou ovlivňovat. Budeme si vědomi několika protichůdných pohledů (z různých mozků) ve stejnou dobu, ale nebudeme muset rozhodovat nebo přemýšlet, které a proč přichází v úvahu (pokud nebude připojené, lidé budou diskutovat s ostatními)
3."Naléhavá" nebo "vyšší-úroveň" vědomí vychází z myšlenky, že skupina lidí může být sama o sobě nějaký druh organismu. Stejně jako biologické buňky shromážděné dohromady tvoří lidskou bytost s vyšší úrovní inteligence a vědomím než jednotlivé buňky.  Je velmi pravděpodobné, že kolektivní vědomí vzniká při větším počtu lidí a my můžeme dosáhnout potenciálně více zkušenosti než u fyzického připojení přes naše mozky BMI ("brain-stroj rozhraní) ...


Ben: Zajímavé možnosti! Ale obávám se, že plně nerozumím rozdílu mezi Borg a naléhavé vědomí - mohl byste upřesnit?

mi: Naléhavá vědomí se liší od vědomí Borg, protože v případě Borg vědomí je rozšířen obsah - máme více nápadů a další zdroje, více zkušeností atd., uvnitř naší mysli, ale přesto zkušenost je v podstatě stejný.

Vznikající vědomí, naopak nemusí sdílet mnoho zkušeností s vědomým, protože jeho hlavní substrát není nervovou aktivitou, ale jednotlivce a interakce mezi nimi. V důsledku toho vznikající vědomí nemusí obsahovat všechny nápady a zkušenosti, které jednotlivci mají, protože ne všechny tyto nápady budou zapotřebí. Takže transformace bude více kvalitativní než kvantitativní.


# 06 kolektivní vědomí a svoboda


Ben: Ale myslet si více o vznikajícím vědomí ... myslíte si, že by se cítil jako ztráta svobodné vůle? Nebo, vzhledem k tomu, že "svobodná vůle", je do značné míry iluzorní postavit stejně (viz experimenty Gazzaniga, Libet a tak dále), myslíte, že naše mozky by se postavit příběhy umožnily, aby pocit, že jsou "ochotni svobodně", i když vznikajícího vědomí má obrovský dopad na jejich možnosti? Nebo by iluzi svobodné vůle hlavně projít až na vyšší úrovni-vědomí, které by pocit, jako by to bylo svobodném rozhodování věci?

mi: Vlastně, na vyšší (vznikající) úrovní vědomí, pokud se provádí správně by měl být pocit, že mají svobodu a ne jen iluzi.

Ben: No, to je úleva!
Myslím, že je důvod, proč jste volal to "vědomí Singularity" (ve své prezentaci na H + summitu @ Harvard) ....

mi: Pokud si myslíte o tom, vědomí může vznikající již existují v rozsahu, v místech, kde se lidé zapojují do vysoce interaktivní hromadné zpracování informací (např. Facebook). Pamatujte si, že experimenty poskytují důkaz pro existenci společného, ​​nebo naléhavý (produkoval interakce mezi členy), zpravodajství v rámci skupiny. A tato inteligence nevyžaduje zapojení mozky dohromady - jazyk je dost na vytvoření nezbytných mozek-k-mozek interakce. Totéž může platit pro vědomí - nějaká skupina lidí zapojených do kolektivní činnosti, mohou produkovat této další úrovně vědomí jako výsledek jejich vzájemného působení.

Ben: Právo - to jsou příklady naléhavého vědomí, ale jsou poměrně omezené. A když se tento jev dostane výrazně silnější kvůli tomu, že zadlužené mozku-rozhraní počítače a neurální implantáty spíše než jen webové stránky a mobilní telefony a tak dále pak dostanete Vědomí Vznikající Singularity!

mi: Ano - a pokud si myslíte o tom, Vědomí Singularity, je opravdu konečným osvobození nesmrtelné lidské duše!

V našem současném stavu je naše svoboda velmi omezeny společnosti žijeme Účast v sociálních interakcích platí vždy nějaké omezení naší svobody, často velmi významné z nich. Patřící ke společnosti nás nutí dodržovat různé zákony a tradice - například, není to tak dávno každá žena musela být žena v domácnosti, a alternativní kariéry byly zakázány. Většina žen nemá nic společného, ​​ale předložit omezení.

Nicméně, společnost se jako celek byl ještě "myšlení" - v podobě politických debat a revolucí - na téma práva žen, a konečně dostal k závěru, že stanovené ženy zdarma. Vidíte, jednotlivé ženy nebyly svobodně rozhodnout, jejich kariéry pro sebe, kvůli sociálním tlakem, ale společnost jako celek je zdarma myslet a rozhodovat o tom, co by chtěl vypadat. Proto, vznikající vědomí má více svobody, protože to má nikdo jiný kolem nastavit pravidla a omezení.

Ben: Až do vznikající uber-mysl je v kontaktu s ostatními, cizinec vznikající vědomí, myslím, že ... a pak budete mít společnost znovu!
Ale samozřejmě - pak různé vznikající vědomí by mohlo spojit do ještě větší vznikající vědomí!

já: ... a bude to skvělé žít vidět, že něco takového se stalo


# 07 kolektivní vědomí a nesmrtelnost


Ben: No, vy jste také zmínil spojení mezi vědomím a naléhavý nesmrtelnost, ne?

mi: Přesně tak! Pokud nové technologie nám umožní nějakým způsobem reagovat na tuto vyšší úroveň (vznikajícího) vědomí, pak budeme v konečném důsledku stát se nejen mnohem více zdarma, ale v podstatě nesmrtelný, jako bonus. Budeme žít tak dlouho, jak společnost existuje. Stejně jako nahrazující jednotlivé neurony v našem mozku nemá vliv na naši existenci jako celek, podobně jako nebudeme mít vliv úmrtnost jednotlivců ještě.

Jeden může myslet, že budeme ztrácet sami sebe v tomto procesu, ale ztrácí sám sebe je nezbytným prvkem jakéhokoli transformace - včetně takových každodenních činností jako vzdělávání, odborné přípravy, získání nových zkušeností, a tak dále. A v případě nenadálých vědomí, budeme ještě náš starý člověk jako součást naší nové já, na nějakou dobu.

Ben: Hmmm - jo, asi "ztrácí sami sebe." Říkáte, že "my" se stal téměř nesmrtelným v tomto procesu. Zdá se jasné, že něco, co má svůj původ v lidské bytosti se stane téměř nesmrtelná, v tomto případ. Ale řekněme, že ty a já a několik desítek miliard, nebo naši nejlepší přátelé sloučit do vznikající meta-mysl s vlastním vyšší úroveň vědomí. Nesmrtelnost tohoto meta-mysl nebude opravdu hodně rád nesmrtelnosti vás ani pro mne osobně, to bude? Vzhledem k tomu, co se bude nesmrtelný nebude náš individuální já, a ne "Alexandra" nebo "Ben" konstrukce, které ovládají náš mozek v tuto chvíli. I když v jistém smyslu naší osobní proudy qualia může ještě existovat, jako témata tkané do mnohem větší proud qualia spojené s meta-mysl .... Tak jsem uvažovat o používání zájmena "my" ve výše uvedeném. Máte opravdu pocit, jako by to bylo "vaše" nesmrtelnost?

mi: Jistě to bude moje, ale "já" bude transformováno na tom místě - nebudu stejný "já" jako dříve. A vy a vaši přátelé, taky - my všichni bude transformovat z bytí oddělené entity do jednoho velkého jediného subjektu. Takže to bude každého z nás nesmrtelnost - jen v případě, že jste byli starosti jiných lidí je vlevo ven!


# 08 implementace


Ben: No, já jsem rozhodně přesvědčena, že tyto eventuality by bylo zajímavé! Já nějak nevím, že by bylo transformované "já" žijící na v tomto druhu se objevily vědomí, jak protichůdný k nějaké potomka "mně." Ale vlastně nemáme ani dobré jazykové diskutovat o těchto body. Takže možná to je ten správný čas, aby konverzaci zpět k praxi.
Zajímalo by mě - z hlediska praktických výzkumných a vývojových prací děje dnes, to, co vás udeří jako nejperspektivnější z hlediska nakonec poskytuje praktický základ pro dosažení vaše dlouhodobé cíle?

mi: Mohu vám říci, které oblasti výzkumu považuji za nejslibnější z hlediska zajištění dostatečné teoretické východisko, které by měly být získány dříve, než můžeme přejít na praktické změny. Tyto oblasti výzkumu jsou komplexní systémy, věda, věda a sítě connectomics (např. lidská Connectome projektu );. výzkum v těchto oblastech nám pomůže pochopit, jak se připravit neurální implantát, který bude integrovat úspěšně se do složité sítě neuronů, jak neuronové implantát vejde i do komplexu, self-organizovat systém, který je mozek, a jak samostatné, neuronové sítě jako mozky různých lidí může být autonomní nervózní spolu tak, že budou pracovat jako systém s jedním, sjednocené vědomí.

Ben: Určitě pochopení složitých sítí pomůže hodně, a dokonce může být kritické. Ale co o hardwaru a wetwarem aspekt? Jak si myslíte, že mozek-počítač propojení bude skutečně fungovat, když jsou vaše myšlenky konečně uvědomila? Čip doslova implantuje do mozku, s možností pro připojení k neuronové re-drát se přizpůsobit čipu přítomnost a odkaz na čipu konektory?

mi: To není snadné mluvit v konkrétních informací o budoucnosti, neboť některé nové technologie, která změní všechno, co se mohou objevit kdykoliv. Ale já jsem rád, podělit o několik odhadů.

Společný odhad je, že některé technologie bude vynalezen, které umožní stroje pro bezdrátovou komunikaci a současně s obrovským počtem jednotlivých neuronů (a jejich synapse) v mozku. Bude tuto technologii využívat druh konečné řešení problému BMI a budou užitečné pro rozšíření vědomí-se snaží taky. Pak nebudeme ani třeba implantát nic - jen na sobě speciální čepici bude stačit. Ale pochybuji, že něco takového bude vynalezen v blízké budoucnosti.

Můj odhad je, že román mozek-rozhraní stroje vzory, které se vztahují k mé vědomí-rozšiřující projekt vzejde z syntetické biologie. Neurální implantáty nebude křemík-založené mikroprocesory, jako máme teď - spíše budou zcela nové uměle konstruované-biologické stroje.

Neurální implantáty vyrobené z biologického substrátu lze snadno integrovat do okolní síť biologických neuronů. A za použití syntetické biologie nástroje tohoto podkladu, budeme schopni připravit ty funkce, které potřebujeme naše implantát zavést. Budeme moci pohrát s podkladem, takže to bude hrát rychleji a lépe než obdobné biologické procesory (stejně jako mozky) navržený přírody. A my budeme moci tuto substrát kompatibilní s klasickým křemíku-založený hardware.

Takové nervové implantát může být použit jako samostatný mozku-Enhancer - nebo může sloužit jako mezivrstvu mezi mozkem a počítače, které by byly slučitelné s každým z nich!

Ben: Hmmm .... Zajímalo by mě teď asi na rozhraní mezi implantátem zařízení a mozku. Myslíte, že byste mohl jen vložit implantát, a nechat mozek vymyslet, jak komunikovat s ním? Nebo budeme muset pochopit přesný prostředek, přes který se vynoří z inteligence neuronové vedení, tak, aby bohatě funkční BCI zařízení?

mi: Myslím, že to bude kompromisní řešení. Nová řešení pro mozek-rozhraní počítače budou využívat vrozených schopností mozku pro učení, plasticity, a self-organizace. Ale pro to, BMI nové zařízení musí být navrženy v mnohem mozek-příjemným způsobem než nyní, a to bude vyžadovat lepší pochopení mozku sám. Pravděpodobně nebudeme potřebovat úplný popis toho, jak vedení nervových výsledek v inteligenci a vědomí - ale některé pochopení tohoto procesu bude nezbytným předpokladem pro dobré vzory BMI.

Ben: Ano, vidím. To zní rozumně uvěřitelný mi ve skutečnosti .... Budu docela šťastný, když tento druh technologie opustí oblast hranice vědy a vstupuje do sféry každodenního zboží! Jednoho dne snad ne jen iPhone budeme mít "iBrain"! Takže možná, až přijde čas, budu jen moci připojit své iBrain do šikovný lebeční rozhraní trubka v zadní části hlavy, ať hrabat jeho cestu do mého mozku-záležitost náležitě, a pak jack do sdíleného vědomí matice, a cítit můj triviální seberealizaci dát přednost v jízdě vyšší vznikající uber-mysl [...]

děkujeme Ben Goertzel za poskytnutí mi všechny tyto myslel-provokující otázky! podívejte se na jeho domovskou stránku , aby si návody pro stavbu chytřejší-než-lidský Umělá inteligence (pozor: trvá dlouhou dobu, zejména pro začátečníky! bude), úvahy na Singularity téma, a další super věci

 

—————

Zpět


Kontakt

Stop psychickému obtěžování a gangstalkingu

Česká Republika